Gå direkt till innehåll
Helhetsgreppet viktig när Kalmarsundsskolan satsade på SMART Board

Pressmeddelande -

Helhetsgreppet viktig när Kalmarsundsskolan satsade på SMART Board

Den digitala miljön ska inte vara projekt eller jippo. Den ska vara en naturlig del av skolarbetet. Så resonerade Kalmarsundsskolan och satsade för några år sedan brett på att skapa moderna klassrum.

 – Vi såg tidigt IT som ett bra hjälpmedel, något vi naturligt kunde väva in i skolarbetet, berättar Richard Wykman, biträdande rektor vid Kalmarsundsskolan.

När skolan för runt sju år sedan skulle välja interaktiva skrivtavlor var det inte självklart att det skulle bli SMART Board – även om valet så småningom landade här.

 – Vi undersökte olika varumärken och tekniker. En del av det vi oroade oss mest över vid den tiden kan vi skratta åt i dag – som att tavlorna inte skulle hålla. Inte en enda har gått sönder under alla år. Då är det betydligt mer problem med vanliga datorer, konstaterar Richard Wykman.

Programvaran gjorde att skolan till slut fastnade för SMART Board och på försök köptes tre stycken in. Lärarna såg snart fördelarna och även skeptikerna blev entusiaster efter att ha testat. I dag har alla analoga tavlor ersatts av digitala i grundskolans undervisningslokaler och hos förskoleklassen. 

Utöver SMART Boards egna program hämtar i dag pedagogerna inspiration, program och idéer till lektionerna från webben. De digitala lektionerna delas ofta mellan lärarna och lektionsarbetet har blivit effektivare, upplever Richard Wykman.

– Förberedelsearbetet har du alltid som lärare. Men mer av själva lektionstiden kan ägnas åt dialog mellan elev och lärare. Du kan skriva och ändra och spara digitalt och det blir betydligt snyggare än på vanlig tavla. Att streama video är minst lika viktigt. Dessutom tar ju tavlan aldrig slut, det har våra mattelärare lärt sig uppskatta. Det är ett förnämligt verktyg.

Med SMART Boards programvara Notebook i elevernas egna datorer har skolan därmed kunnat digitalisera både den fysiska miljön och undervisningen.

– Vi känner oss up to date. Men vi hade inte nått dit om vi inte hade satsat brett. Det är viktigt att ta ett helhetsgrepp, att ha skrivtavlor i alla klassrum och se kombinationsmöjligheterna, inte bara tänka att du har en projektor och dator.

En positiv aspekt är också de oändliga möjligheterna, reflekterar Richard Wykman:

– Lärarna får förstås kontinuerlig kompetensutveckling men ett sådant här verktyg behärskar du aldrig till 100 procent, det finns hela tiden nytt att lära! Det är utvecklande för pedagogerna och har bidragit till att öppna upp för mer samarbete i kollegiet.

Ämnen

Kategorier


Vår affärsidé är att erbjuda världsledande produkter för utbildning, möten och presentationer som såväl förenklar som förbättrar kommunikationen mellan utbildare och deltagare. Netmart erbjuder marknadsledande lösningar från de största tillverkarna på marknaden - SMART Technologies, AVer och BenQ.

Kontakter

Henrik Rentsch

Presskontakt VD 010-150 06 00
Karin Ericsson

Karin Ericsson

Presskontakt Marknadskoordinator 010-150 06 00