Gå direkt till innehåll
SMART Board medför lust, meningsfullhet och en möjlighet att konkretisera

Pressmeddelande -

SMART Board medför lust, meningsfullhet och en möjlighet att konkretisera

När Kronan byggdes i Trollhättan planerades tekniken in från början med SMART Board i alla klassrum och trådlöst nät i hela skolan.

– För oss betyder SMART Board lust och meningsfullhet och en möjlighet att konkretisera. Vi har hela världen i rummet snabbt och kan beskriva och visa skeenden. Notebook är ett enormt pedagogiskt material. Det är egentligen bara vår eller barnens kreativitet som sätter gränsen.

Det säger Tina Tenggren, rektor för 220 elever i F-6 vid den kommunala grundskolan Kronan i Trollhättan. Hon har alltså förmånen att arbeta på en skola som satsar extra på matte och teknik och från början tänkt in IT-lösningarna i verksamheten. Men utan genomgripande utbildning kan tekniken bli ett utanverk. Kronan har därför varit noga med att satsa på kompetensutveckling.

– Vi vill få ut så stort pedagogiskt och didaktiskt värde som möjligt av våra SMART Board. Det ska vara elevernas tavla, de ska vara aktiva och få experimentera. Så det handlar inte om att få effektivare katederundervisning utan om att se vad tavlan kan tillföra i form av interaktivitet, annars blir det bara som en whiteboard eller dyr pc med projektor, säger Tina Tenggren.

Med interaktiviteten förändras också lärandet, menar hon.

– Lärandet får nya dimensioner, både lärarnas och elevernas lärande utvecklas och blir en gemensam resa. Vi har många flerspråkiga elever. SMART Board ger lärarna möjlighet att jobba och laborera med begrepp på annat sätt. De har en stor verktygslåda och kan lätt konkretisera. Dokumentkamerorna är också omåttligt populära – det känns i dag svårt att undervisa vissa ämnen utan dem.

För lärarnas del hålls också små teachmeets där man diskuterar SMART Board och undervisning, både digitalt och analogt, samlar upp tips, idéer, ställer frågor och stöder lärarnas eget lärande.

Inte minst blir tavlan en naturlig samlingspunkt, lite som en eldstad, i klassrummet. Därför skulle Tina Tenggren hellre förespråka en SMART Board i klassrummet än fler enskilda datorer om skolan ställdes i en valsituation.

Även om alla lärare inte kommit lika långt i användningen av tavlorna ser alla fördelarna och samarbetar kring lektioner.

– Många kan i dag inte undervisa utan SMART Board.

Ämnen

Kategorier


Vår affärsidé är att erbjuda världsledande produkter för utbildning, möten och presentationer som såväl förenklar som förbättrar kommunikationen mellan utbildare och deltagare. Netmart erbjuder marknadsledande lösningar från de största tillverkarna på marknaden - SMART Technologies, AVer och BenQ.

Kontakter

Henrik Rentsch

Presskontakt VD 010-150 06 00
Karin Ericsson

Karin Ericsson

Presskontakt Marknadskoordinator 010-150 06 00