Gå direkt till innehåll
SMART Board viktig i digitalt helhetstänkande

Pressmeddelande -

SMART Board viktig i digitalt helhetstänkande

En SMART Board i varje hemklassrum och tydliga krav på lärarna att arbeta digitalt. På Karl-Oskarskolan är skrivtavlorna en viktig pusselbit i ett digitalt helhetstänkande.

Karl-Oskarskolan finns på åtta orter i Småland, Blekinge, Skåne och Halland. Med ett 1 000-tal elever från F till åk 9 och tillstånd för ytterligare sex skolor är det i dag ett mycket expansivt utbildningsföretag.

Att arbeta digitalt har från början varit en självklarhet för skolorna. När den första skolan öppnades i Ronneby 2009 bestämde ledningen att skrivtavlor skulle vara en naturlig del av verksamheten.

– Vi har ett systematiskt digitalt kvalitetsarbete där vi samlar allt i ett helhetstänkande. Vi har valt att genomgående satsa på SMART Board och synkar datorer/skrivplattor med skrivtavlorna i klassrummen, berättar utbildningschef Per-Ola Jacobson.

Varje elev från årskurs sex har en dator eller skrivplatta och det pedagogiska arbetet baseras på digitala medier, vilket man också är tydlig med vid rekryteringen av nya lärare. Vid två Karl-Oskarskolor, i Kalmar respektive Växjö, har SMART Board-pedagogiken genomförts på djupet. I Falkenberg introduceras snart SMART Board för 1–5-åringarna i förskolan.

– Det talas mycket om att svenska skolor behöver nå högre måluppfyllelse. SMART Board är ingen universallösning på det problemet men en viktig pusselbit när datorn ska användas som pedagogiskt hjälpmedel. Skrivtavlan är utmärkt för visualisering, avlastning och går som en röd tråd genom undervisningen. Den är också ett bra komplement för barn med läs- och skrivsvårigheter.

Att det blev just SMART Board hör ihop med att företaget fick den nivå på kvalitet, support och service man behövde, förklarar Per-Ola Jacobson.

– Det är oerhört viktigt att se helheten. SMART Board fungerar bra på samtliga nivåer. Om du till exempel väljer en bra produkt med dålig support får du problem.

För att skapa utrymme för inspiration och vidareutbildning hålls personalträffar ungefär var tredje vecka där pedagoger delar tips och inspirerar varandra.

– I nästa steg ska lärarna kunna dela lektioner och tips i en gemensam idébank för hela utbildningsföretaget. Vi sparar tid och hämtar inspiration från varandra. Dessutom ger det oss en mycket tydlig röd tråd i undervisningen, något som håller ihop våra skolor. Det är inte bara modernt. Det är en självklarhet", säger Per-Ola Jacobson.

 

Ämnen

Kategorier


Vår affärsidé är att erbjuda världsledande produkter för utbildning, möten och presentationer som såväl förenklar som förbättrar kommunikationen mellan utbildare och deltagare. Netmart erbjuder marknadsledande lösningar från de största tillverkarna på marknaden - SMART Technologies, AVer och BenQ.

Kontakter

Henrik Rentsch

Presskontakt VD 010-150 06 00
Karin Ericsson

Karin Ericsson

Presskontakt Marknadskoordinator 010-150 06 00